Se alla

Rapport från Omtankesnämnden februari

Onsdag 6 mars 2024

En kalldusch för Omtankenämnden – Minus 12,1 miljoner

I Omtankenämndens bokslut för 2023 har det uppdagats att året slutade på ett underskott om -12,1 miljoner, trots att detta inte funnits med i någon av prognoserna under 2023.

Avvikelsen har nu analyserats av verksamheten och då har det framkommit att ekonomikontoret har haft ett nytt verksamhetssystem och det har även framkommit att det inte enbart är i Omtankenämnden som kostnaderna har diffat. Kommunchefen har nu gett ett tydligt uppdrag för att stödfunktionerna till chefer ska följas upp mer noggrant.

Det som framkommit är att de drygt 12 miljonerna i oväntat underskott består av är 9,3 miljoner i personalkostnader samt 3,5 miljoner på övriga kostnader.

Gällande personal är en stor lönekostnad kopplad till all extrapersonal som tas in inom funktionsstöd och äldreomsorg under december. Lönen betalas ut till personalen i januari och den summan återförs därefter till december för att kostnaden skall belasta rätt år och detta fanns inte med i föregående prognoser. Periodiseringen för december ger minus 6,6 miljoner kronor.

En annan avvikelse är att det skett en markant ökning av biståndsbeslut gällande hemtjänst som första halvåret 2023 ökade med 4% och därefter har ökat med ytterligare 11%. Bara ökningen i december månad har inneburit en kostnadsökning på ca 1 miljon kronor.

En annan anledning är den lag som tillkommit i oktober gällande 11 timmars-vila som ställt till det i kombination med ”heltid som norm”, vilket försvårar det ytterligare då det skulle behöva vara fler som arbetar deltid för att kunna hålla 11 timmars-vilan lättare. Här har timvikarier behövt täcka luckor i schemaläggningen vilket inneburit extra kostnader.

Punkten övriga kostnader är bland annat tekniska hjälpmedel som är svårt att lägga prognos på och faktureras i slutet av året.

Beslutade åtgärder är bland annat:

  • Att analysera Hörby kommuns kostnad per brukare inom funktionsstöd och äldreomsorg för att kunna jämföra med andra kommuner för att se om det är generösa beslut eller inte.
  • Grundbemanningen inom hemtjänsten ska ses över.
  • Det ska räknas ut vad 11 timmars-vilan kostar på helår.
  • Nyckeltal för grundbemanningen för särskilt boende ska räknas ut.

Vi i oppositionen yrkade på att avvikelsen och hanteringen av ärendet skulle granskas av en oberoende part, såsom exempelvis Hörby kommuns revisorer PWC, men den styrande majoriteten avslog vår begäran.

Liberalerna kommer att lyfta detta vidare i kommunstyrelsen. Det är oacceptabelt med så stora underskott, när man under hela året 2023 förespeglats positiva prognoser om en ekonomi i balans