Se alla

Rapport från Bildningsnämnden april

Torsdag 25 april 2024

Inför vårt möte nu i april så fanns där ärenden där det skulle tas beslut. Dagordningen ändrades och det blev informationsärenden.

Information lämnades om en besparing som planeras att genomföras och detta genom att 50 olika tjänster skall tas bort från skolarna. Skälet som använts är att antalet elever minskat och därför var besparingen nödvändig.

Nu har minskat barnantal beaktats tidigare vilket innebar att 16 tjänster skall dras in. Detta har vi accepterat då antalet barn över tid minskat och särskilt under 2023 har antalet nyfödda minskat betydligt. Detta har sedan tidigare hanterats genom anpassningar.

Den besparingsvåg som nu startar är inget annat än en ren besparing med svåra konsekvenser för våra barn. Grunden till detta är en alldeles för lågt satt kostnadsram. Den ram som gäller har inte på något sätt tagits fram på ett seriöst sätt utan är en felaktig insikt om vad bildningen kostar i Hörby. Liberalerna kommer inte att acceptera denna besparing då konsekvenserna kommer att vara förödande för barnen i kommunen.

Information som lämnades om Lokets förskola var att den skulle upphöra på grund av att det tillfälliga bygglovet nått sitt slutdatum och gick inte att förlänga.

På Loket finns 51 ett barn vars föräldrar inte önskar annat än att verksamheten skall vara kvar. Det har felaktigt informerats om det tillfälliga bygglovet, det avser bara barackerna som utgjort en del av förskolan. Huvudbyggnaden berörs inte av detta tillfälliga bygglov utan kan även fortsättningsvis användas som förskola.

Tanken är att stänga hela förskolan och fördela de 51 barnen till olika förskolor där huvudparten skulle placeras i Ludvigsborg och Västerstad.

Det är inte rimligt att dessa transporter skall behöva ske av föräldrar varje dag. Föräldrar som kanske bosatt sig i Hörby tätort för att få nära tillgång till en bra förskola.

Besluten om vad som skall gälla kommer att tas sannolikt på nästa Bildningsmöte. Liberalerna jobbar verkligen för att Hörby skall ha en bra skola även i framtiden.