Se alla

Rapport från Bildningsnämnden September

Lördag 30 september 2023

Rapport från Bildningsnämnden i september

Prognosen i vår budgetlösa Bildningsnämnd är att vi kommer att använda 21 miljoner för mycket under 2023. Detta beror till största del på att gymnasie kostnaderna är väsentligt högre än beräknat och att förskolorna står med kraftigt vikande underlag. Vi Liberaler efterlyste återigen mer tydliga jämförelser till de avvikelser som blir. Utan budget är det svårt att kunna jämföra och förutse var det blir fel och arbeta för att rättställa.

Flera handlingsplaner har reviderats och är enligt vår mening välskrivna och med bra innehåll, men vi ställde frågan om det finns ekonomiska förutsättningar i dagens styre att verkställa alla goda intentioner?

Efter årliga uppföljningar står det klart, som vi befarat, att kunskapsnivån för eleverna i våra skolor fortsatt inte är i den nivå den ska.

Vi måste göra långsiktiga och genomtänkta förändringar för att ge oss chansen att häva och hämta upp tappet.

Frånvaron i skolorna fortsätter att öka. Mycket saker görs för att få eleverna till skolan, men vårdnadshavare behöver i högre grad ta sitt ansvar för att skolplikten genomförs för barnens skull och man måste fortsätta hitta nya metoder att få eleverna att komma till skolan. Fler och fler barn och ungdomar mår dåligt av olika anledningar och uteblir.

Utan godkända betyg och kunskaper för att klara ett arbete går man ingen ljus framtid till mötes.

Vi står inför flera uppsägningar i våra förskolor till följd av vikande köer då annat privat alternativ finns och barnafödandet sjunker.

Vi skulle också i Hörby kunna gå en annan väg; att ta tillfället i akt att satsa på våra barn för en gångs skull och kanske framför allt på de barn som behöver extra stöd med lite högre pedagogtäthet där ett behov kan ses. Kanske kunde detta bädda för att kunskapsinhämtningen och viljan att närvara i utbildning kan öka då? Något behöver uppenbarligen förändras och det är kommunens barn värda.

Vi borde också för framtida behov vara rädd om den utbildade personal vi har, då utbildningstakten för nya lärare inte möter behoven.

Marie Dahlén

Liberalerna i Hörby