Se alla

Rapport från Bildningsnämnden Oktober

Söndag 29 oktober 2023

Rapport frän Bildningsnämnden i oktober.

Ramen för Sektor Bildning ser enligt prognosen just nu ut att landa på ungefär 21 miljoner i underskott. Anledningen till detta är till stor del två stora poster: gymnasieskolans kostnad och kostnader för förskolan som nu är överdimensionerad utifrån efterfrågan.

Inför budgetåret 2023 tilldelades Sektor Bildning ännu ett år inte medel för hela den prognostiserade kostnaden på gymnasieskolan. Alltså gick man redan från början in med ett “planerat” underskott som släpar efter från föregående år. Liberalerna i Hörby anser att det enda riktiga är att inför nästa år tillföra de medel som under flera års budgetar fattats så att problematiken med gymnasiekostnaderna, som vi inte kan påverka priset på, är avhjälpt en gång för alla.

Annars ska övriga verksamheter i sektorn hjälpas åt att spara in de pengar som behövs för räkningen för      gymnasieskolan, verksamheter som arbetar med fallande måluppfyllelse och inte klarar sämre förutsättningar om det ska kunna lösas…

Den kommunala förskolan i Hörby har för närvarande “för stor kostym”. Detta med anledning av fallande födelsetal och att en privat aktör har etablerat sig i tätorten.
Det står klart att anpassningar behöver göras, men i vilken omfattning, på vilket sätt och vem som berörs har ännu bara börjat att utredas. Denna utredning ska göras enligt det förfarande som finns för den här situationen och med respekt och hänsyn till berörda. Andra har att invänta vad man kommer fram till och vilka beslut som tas.

Liberalerna hade hoppats att man i viss mån kunde ta vara på vår värdefulla utbildade personal för framtiden och satsa en aning mer resurser på förskolan i ett försök att från grunden arbeta för högre måluppfyllelse senare i grundskolan, som ju är ett problem vi har att lösa.

Det har gjorts en utredning kring huruvida Hörby kommun hade kunnat ha vinster av att starta och driva en egen anpassad gymnasieskola, men utredningen konstaterade att så är inte fallet.

Utredningar och inledande volymritningar för Frostaskolan har börjat arbetas fram i samarbete med en arkitektbyrå. Liknande arbete väntas sedan med Georgshillsskolan i syfte att ta fram olika möjliga senario för framtiden. Dessa ska sedan beslutas av politiken. Det har så småningom utlovats att referensgrupper av lärare och elever ska engageras i beslutsprocessen.

Marie Dahlén

Hörby Liberalerna