Se alla

Rapport från bildningsnämnden maj

Torsdag 6 juni 2024

● Liberalerna påpekar att den utlovade redovisningen kring den organisationsförändring som igångsatts och där man menar att upp emot 50 personer kan behöva lämna våra verksamheter för att få balans i de ekonomiska ramarna, inte finns med på dagordningen. Majoriteten har i den lokala pressen utlovat detta på Bildningsnämndens möte i maj och vi vill ha tillgång till detta material. Inget sådant material tycks oss förberett och den redovisning som efter påtryckning ges är knapphändig och mycket svår att dra slutsatser kring och tolkas som belägg för de förändringar man vill göra. Nyckeltal redovisas men inga kopplingar till föreslagna förändringar i personal m m. Det borde rimligen finnas ett digert underlag i dokumentation som tar hänsyn till och belyser alla faktorer inom berörda utbildningar och som backar upp eventuella förändringar. Det finns många frågor kring detta men få svar…

Efter Bildningsnämndens möte har nyheter nått oss om att skolchefen har fått andra arbetsuppgifter i kommunen och att den påbörjade organisationsförändringen är pausad och hela processen ska ses över.

● Lokets nedläggning beslutas på mötet, trots att arbetet med nedläggningen i praktiken pågått i flera månader. Liberalerna reserverar sig mot detta beslut och menar att det har forcerats fram och att inte heller här har man tagit hänsyn till alla möjligheter till hantering av detta ärende. Tidsplanen som redovisas för att hantera flytt av barn och personal har spruckit och vi påpekar vår oro för att det inte är en okej arbetsmiljö för personalen och att det finns risk att det finns stor oroskänsla i att inte veta om eller var man ska arbeta i den snara framtiden.

● Vi ifrågasätter logiken i att utlysa en markanvisningstävling för en ny förskola på Stattenaområdet i Hörby tätort, där kommunen önskar en privat aktör som bygger, samtidigt som man lägger ner ännu en av de kommunala förskolorna. Om barnunderlaget sviker så att vi inte kan fylla våra platser varken på kommunala eller privata förskolor, vad är då syftet med att annonsera efter nybyggnation? Vilka signaler tänker man att detta sänder, inte minst till personalen inom förskolans värld som numer allt för tydligt upplever osäkerhet, ständiga förändringar och brist på uppskattning för sitt goda arbete. Svar uteblir även på denna fråga och man anser att det inte berör vår nämnd.

Vi Liberaler tänker att vi istället borde göra reklam för våra förskolor och skolor för att få nyinflyttning till vår kommun då kunskapen att nå ut i medier tydligt finns i kommunen…