Rapport från Bildningsnämnden oktober
Torsdag 31 oktober 2024
- Innan månadens nämndmöte var det utbildningsdag för ledamöterna. Den nya skolchefen Mia Karlsson presenterade sig och hon pratade en del om sin skolchefsroll och vad den innebär. Vi fick förklarat hur budgetprocessen går till, höra om och diskutera kring hur vi ska resonera i vår kommun kring resultat och målstyrning, hur vi ska arbeta för att få ner vår för höga skolfrånvaro samt träffa några rektorer och få höra om positiva saker och utmaningar från deras verksamheter. En bra utbildningsdag!
- På efterföljande nämndsmöte fanns en punkt kring att det föreslås att hantering av gymnasieplatser flyttas från sektor bildning till sektor livsmiljö. I vanlig ordning, sedan en tid tillbaka, saknas dokumentationsunderlag för att vi Liberaler ska kunna känna attvi vet att rätt beslut tas och det känns “hastat”. Frågor som ställs kan ingen besvara och ekonomidelen i ärendet verkar också oklar varför vi väljer att reservera oss mot det beslut som tas.
- Det råder fortfarande oklarhet i vad den omorganisation som just nu sker i förskola och grundskola innebär och dokumentationen här lyser också med sin frånvaro trots att vi efterlyser denna ständigt. Vi anser att vi har rätt att vara tydligt informerade i hela processen!
- Den problematiska frånvaro som vi har i våra skolor redovisas och vi får se den handlingsplan som reviderats, effektiviserats och förenklats, och som ska arbetas efter för att komma till rätta med att så många elever väljer att utebli från sina skoldagar.
- Vi har en reviderad barn-och elevhälsoplan för förskola och skola i Hörby kommun, som vi Liberaler tycker är ett bra och välskrivet
- Det ärende som vi initierat angående anledningen till att vi i Hörby kommun lagt fram ett nyckeltal på 6,1 barn per heltidsanställd i våra förskolor anser vi inte får något tydligt svar, då ingen egentligen ansvarig för detta beslut finns på plats att svara på frågan.
- Man menar att statistiken som man annars hänvisar till i Kolada inte är applicerbar påjust detta nyckeltal och det är inte förenligt med uttalandet att man ska gå tillbaka till det genomsnitt man haft innan nedläggningenav två förskolor och att man annars hänvisar till just Kolada.
- Vad är det egentligen som ska jämföras? Var finns den tydliga dokumentation somunderbygger beslutet? Vem har ansvaret för att kunna svara och förklara detta?
- Tydligt är dock att vi ligger ganska långt ifrån de tidigare statliga rekommendationerna på barngruppsstorlekar i förskolan på 6-9 barn i småbarnsgrupper och 12-15 i storbarnsgrupper.
- Vi hade kunnat ha chansen i dessa tider att satsa på mindre barngrupper men bibehållen personaltäthet för att kunna ge barnen bättre förutsättningar för nyfiketlärande, som kan hålla i sig upp genom grundskolan och resultera i högre måluppfyllelse och minskad skolfrånvaro…