
Rapport från bildningsnämnden mars 2025
Måndag 31 mars 2025
Till kvällens möte hade Liberalerna Hörby skickat in ett initierat ärende om att kartlägga var och hur tidiga insatser ska sättas in i utökad omfattning och vilka resurser detta kan behöva. Detta då det i verksamhetsplanen för 2025 beslutats att vi ska arbeta mer med detta och vi anser att det behöver finnas en tydlig plan för detta viktiga arbete. Ärendet skickades för beredning till förvaltningen.
I månadsrapporten för februari kan vi läsa att den ekonomiska ramen för bildningsnämnden minskat med cirka 25 miljoner då skolskjutsarna har lyfts ut och po-tillägget sänkts.
Det finns en prognos på ett litet underskott på ca 2 miljoner redan då grundskola och fritidshem nu har ökade kostnader som inte förutspåtts, men glädjande är att förskolan nu håller sin ram såväl som gymnasieutbildningarna.
Liberalerna ställer frågor om pengar avsatts till läromedel som enligt direktiv från statligt håll ska köpas in i större utsträckning igen. Svaret är att medel avsatts för detta, och då medel avsätts kommunalt kan man också söka statliga medel för att komplettera inköpen ytterligare.
Skolinspektionen har haft tillsyn och granskning av skolorna i Killhult och på Georgshill. Responsen var överlag mycket positiv även om en del saker påtalades behövde utvecklas.
Bland annat konstaterades att trygghet och studiero fanns och särskild undervisningsgrupp är välfungerande. Man ser positivt på dessa besök då det är konstruktiva diskussioner och input från skolinspektionen som är skolorna till hjälp.
Mobilfri skola har införts på Georgshillskolans högstadium och rektorn berättade för nämnden om orsaken till beslutet, vilka positiva effekter detta har, men också vilka svårigheter det är att få en del elever och vårdnadshavare att acceptera beslutet som tagits för att alla elever ska ha en mer kvalitativ tid i skolan och minska kränkningar av olika slag. Det saknas dock tillräckligt utrymme i lag för rektor och skolpersonal att fullfölja beslutet om elever och vårdnadshavare inte följer det. Alla 1-6 skolor i kommunen är redan mobilfria.
Mer personalresurs hade behövts för att kunna hålla uppehållsrum öppet så att eleverna kan ägna sig åt goda aktiviteter på raster istället.
Den problematiska frånvaron har tyvärr ökat igen och ganska mycket. Det är inget stort bekymmer på lågstadiet men ökar successivt ju högre upp i årskurserna man kommer och kulminerar under högstadiet. Långtidssjukskrivningar för skolelever ökar tyvärr. Det arbetas intensivt med detta på många olika sätt, men ofta efterlyser skolan mer insikter och initiativ från en del vårdnadshavare som inte ser allvaret i att barnen inte är i skolan och får sin rätt till utbildning och kunskaper för livet.
En enkät har skickats ut till vårdnadshavare till barn i våra kommunala förskolor och resultatet var mycket positivt! Vårdnadshavarna anser i hög grad att deras barn är trygga, får god omsorg och goda möjligheter till lärande. En eloge till all personal som har gjort ett fantastiskt arbete i oroliga besparingstider och ändå lyckats uppnå denna kvalité.
Tyvärr måste ändå två avdelningar till stängas inför hösten då det inte finns tillräckligt med barn i kö just nu för att fylla dem och även fler personal sägas upp.
Skolchefen informerar om att det just nu är väldigt många nya lagförslag och redan tagna regeringsbeslut om förändringar för våra skolor på många olika sätt som ska införas de närmaste månaderna. Det är en stor utmaning att hinna med att hantera allt detta. Det handlar t ex om bemanning av skolbibliotek, mobilfria skolor, språksatsningar m m.