Se alla

Liberalernas rapport från Bildningsnämnden augusti

Söndag 29 september 2024

Det är dags att göra ny upphandling av skolskjutsar och beslut tas om att underlag ska tas in. Kostnadsökningar är troligen att vänta då priser gått upp överlag.

Representant från socialtjänsten informerade kring förfarandet när en orosanmälan kommer in, tex angående hög frånvaro i skolan. Alla orosanmälningar hanteras på ett likartat sätt oavsett vad oron gäller. Man arbetar mycket med motiverande insatser. Socialtjänstlagen är i de här området en samtyckeslag, vilket innebär att vårdnadshavare måste samtycka till insatser om sådana ska kunna göras från socialtjänstens sida.

Nya möjligheter kommer att finnas med ändrad lagstiftning vid årsskiftet i öppenvården och därför bjuds representant från denna in till nämnden för att informera om detta.

Då Liberalerna tog upp frågan kring om familjecentral är en effektiv arbetsmetod att hjälpa vårdnadshavare med behov av stöd, menar man från socialtjänstens sida att det, såsom Liberalerna länge påtalat, är en mycket viktig pusselbit för att tidigt nå ut till så många som möjligt, med insatser som kan förhindra framtida bekymmer. SD och M påstår att det inte går att lösa samarbetet med Region Skåne kring detta för tillfället och inga pengar avsätts från kommunen till nyöppnande av Öppen förskola som lagts ner som besparing, men som krävs som en del av familjecentralen. Förstår man inte vilken framgångsfaktor det skulle vara? Hörby kommun behöver en familjecentral nu!!

Loket är stängt, barn och pedagoger är utplacerade på övriga förskolor i kommunen. Nästa steg är att gå vidare i processen kring övertalig personal. Ytterligare förhandlingar kring detta väntas snart ske. Det är fortfarande oklart hur många som berörs av uppsägning och hur det kommer att förändras ute i verksamheterna. Bättre och fortlöpande information önskas kring processen till nämndens politiker för att på ett bra sätt kunna ta vårt ansvar att kunna kommunicera med medborgare.

Redovisning av lagstadgad lovskola visar att lovskola under terminerna ger bättre effekt än på sommarlovet. Ännu bättre resultat ger det som kallas läxhjälp schemalagt varje vecka.

Gymnasiebehörigheten har ökat något senaste året och åtgärder görs för att hålla i och förbättra den utvecklingen.

Förste läraruppdraget i grundskolorna behöver få bättre förutsättningar att utföras och bör ses över.

Köstatistiken till förskolor ser ut som så att det finns några platser lediga i tätorten och flera lediga på landsbygden.

Tf skolchefen informerar om att den artikel om låg lärarbehörighet i Hörby, som kunnat läsas i Skånska dagbladet, är felaktig. Behörigheten är betydligt högre än som uppfattats av tidningen, vilket till viss del härrör till hur man från kommunen lämnar ut information, och detta ska ses över.